9 δραστηριότητες που θα ενθαρρύνουν την ομιλία του μωρού σας

Ένα από τα βασικά στάδια ανάπτυξης του μωρού σας είναι να μάθει να καταλαβαίνει και να χρησιμοποιεί τις λέξεις, γιατί με αυτό τον τρόπο θα μάθει να χρησιμοποιεί τη γλώσσα και να επικοινωνεί μαζί σας.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να ενθαρρύνετε την ομιλία του μωρού σας και οι παρακάτω δραστηριότητες θα το βοηθήσουν να αναπτύξει αυτή την ικανότητα.

1. Δοκιμάστε να συζητάτε με το μωρό σας για τα πράγματα που κάνετε στο σπίτι, για παράδειγμα, “ο μπαμπάς σκουπίζει το χαλί για να απαλλαγούμε από τη σκόνη που μας κάνει να φτερνιζόμαστε”.

2. Επαναλαμβάνετε τις συλλαβές που λέει το μωρό σας και προσποιηθείτε ότι αναπτύσετε μια συνομιλία.

Για παράδειγμα, εάν λέει “μαμά” είναι καλό να λέτε και εσείς “μαμά” αμέσως μετά, καθώς έτσι ενθαρρύνετε την αμφίδρομη επικοινωνία.

3. Μπορείτε να αναπτύσσετε και να εμπλουτίζετε τα λόγια και τις κινήσεις του παιδιού σας.
– Πώς; Εάν το μωρό λέει “τρένο” ή δείχνει ένα τρένο, να απαντάτε “ναι, είναι ένα μεγάλο, κόκκινο τρένο”.

4. Χαρίστε πολλά χαμόγελα στο μωρό σας όταν προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί σας και δείξτε ότι ενδιαφέρεστε να επικοινωνήσετε μαζί του.

Δοκιμάστε ακόμα να εκμεταλλευτείτε τις γκριμάτσες του μωρού σας και να τις ανταποδώσετε.

5. Χρησιμοποιήστε τη φωνή σας για να αναπαραστήσετε διάφορους "ήχους" την ώρα του παιχνιδιού (π.χ. εάν το μωρό σας παίζει με ένα τρένο, θα μπορούσατε να κάνετε “του-του”).

Επίσης, τα μωρά ενθουσιάζονται πολύ με τα ζώα και μια καλή ιδέα είναι να δοκιμάσετε να κάνετε τους γνωστούς ήχους που τα συνοδεύουν – για παράδειγμα “ο σκύλος κάνει γαβ-γαβ”.

6. Μιλήστε στο μωρό σας κατά την διάρκεια όλων των δραστηριοτήτων που κάνετε μαζί, την ώρα του φαγητού, του μπάνιου, την ώρα που του αλλάζετε τα ρούχα· εξηγήστε του την κάθε διαδικασία και τον λόγο για τον οποίο την κάνετε.

7. Επισημάνετε με κάθε ευκαιρία τα χρώματα, τα σχήματα και προσπαθήστε να μετράτε τα αντικείμενα που βλέπετε, για παράδειγμα “έχουμε ένα, δυο, τρία πορτοκάλια”.

8. Τα τραγούδια είναι ένας καλός και ευχάριστος τρόπος για να εξασκήσει το μωρό σας την γλώσσα. Φτιάξτε μια λίστα με παιδικά τραγούδια και βάλτε την να παίζει καθημερινά· σύντομα θα παρατηρήσετε ότι το μωρό σας αναγνωρίζει τους ήχους, “μπαίνει” στο ρυθμό και εκφράζει τη χαρά του.

9. Και φυσικά, διαβάστε ιστορίες στο μωρό σας.

Επιλέξτε βιβλία που έχουν μεγάλες, πολύχρωμες εικόνες και παράλληλα μιλήστε για τις εικόνες των βιβλίων αυτών.

Ρωτήστε το παιδί σας “τι είναι αυτό;” και δώστε μαζί τις απαντήσεις ονοματίζοντας και παράλληλα δείχνοντας τα αντικείμενα που βλέπετε.

Γενικά, όσες περισσότερες λέξεις ακούνε τα παιδιά, τόσες περισσότερες λέξεις μπορούν να μάθουν. Προσπαθήστε να κάνετε καθημερινά δραστηριότητες που βοηθούν στην ενθάρρυνση της ομιλίας του μωρού σας, αλλά οικοδομούν και μια βαθιά σχέση μεταξύ σας.

 

Πηγή

e-max.it: your social media marketing partner

Mommyland.gr

  • Καλωσορίσατε στη χώρα των μαμάδων!

    Στόχος μας, να προσφέρουμε σε όλες τις μαμάδες έμπνευση, δύναμη, γνώση αλλά και να μοιραστούμε εμπειρίες και χρήσιμες πληροφορίες που θα μας συνοδεύσουν σε όλη τη διάρκεια του ξεχωριστού ταξιδιού της μητρότητας!!!

    e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

    e-max.it: your social media marketing partner