Ξεκίνησε να ζητά tattoo και piercing το παιδί σας;

Tattoo και piercing, τεχνικές του λεγόμενου BodyArt, παγκόσμια γνωστές από τα βάθη των αιώνων, έχουν κερδίσει ευρεία αποδοχή στη σύγχρονη κοινωνία, με συνεχώς αυξανόμενη τάση τη τελευταία δεκαετία μεταξύ των εφήβων.

Σήμερα αναμφίβολα, το BodyArt αποτελεί μέρος της μόδας, καθημερινή τέχνη στα πλαίσια lifestyle αντιλήψεων, με ευρεία αποδοχή από όλες τις ηλικιακές και κοινωνικές ομάδες.

O συνηθέστερος τρόπος δημιουργίας του κλασσικού «μόνιμου τατουάζ», γίνεται με ένα ηλεκτρικό μηχάνημα που κινεί παλινδρομικά ομάδα βελόνων. Με ρυθμό αρκετών εκατοντάδων κινήσεων το λεπτό, οι βελόνες διεισδύουν στο δέρμα σε βάθος 1mm περίπου, τοποθετώντας χρωστικές ουσίες εντός του χόριου του δέρματος ή των βλεννογόνων, μια περιοχή με πολύ σταθερά κύτταρα, δημιουργώντας έτσι ένα σχέδιο, μόνιμο δια βίου.

Τα υπολείμματα όμως των χρωστικών που ξεφεύγουν μέσα στο δέρμα, μεταφέρονται με το αίμα στους γειτονικούς λεμφαδένες και από εκεί ένα μέρος ίσως κατορθώσει να απορριφθεί από τον οργανισμό.

Εκτός από το μόνιμο τατουάζ υπάρχουν και τα προσωρινά μη τραυματικά, όπως το τατουάζ από Henna. H ταχεία και ανώδυνη διαδικασία εφαρμογής του, καθώς και η προσφορά του σε χαμηλή τιμή στις παραλίες τουριστικών περιοχών, το κατέστησαν πολύ δημοφιλές μεταξύ των εφήβων. Η καθαρή Henna είναι ανοιχτόχρωμη και στεγνώνει σχετικά αργά πάνω στο δέρμα.

Η ανάγκη λοιπόν για ένα σκούρο επιβλητικό τατουάζ που θα κρατήσει περισσότερο στο χρόνο, αλλά και η μύωση του χρόνου στεγνώματος, καθιστά αναγκαία επιπρόσθετα έκδοχα, όπως διάφορα έλαια, ακόμη και καφέ, τσάι, λουλάκι ή δυστυχώς στη χειρότερη περίπτωση PPD (παραφαινυλενεδιαμίνη), έκδοχα που καθιστούν την συγκεκριμένη τεχνική κάθε άλλο παρά αθώα. 

Το piercing είναι το τρύπημα ή πιο σωστά η «διάτρηση» του δέρματος, των αυτιών, των χειλιών, του ομφαλού και ακόμη της γλώσσας ή των γεννητικών οργάνων, για τη τοποθέτηση «κοσμημάτων» κατασκευασμένων από μέταλλα ή άλλα υλικά, διαφόρων σχημάτων και χρωμάτων.

Ο χρόνος που απαιτείται για την επούλωση διάτρησης του σώματος, μπορεί να ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με το σημείο, από ένα μήνα για ορισμένες περιοχές όπως τα γεννητικά όργανα έως και δύο ολόκληρα χρόνια για τον ομφαλό, καθιστώντας αυτές τις περιοχές ευάλωτες σε υποτροπές, σε συνδυασμό πάντοτε με την κακή περιποίηση, είτε λόγω κακής ενημέρωσης, είτε λόγω του νεαρού της ηλικίας.

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων της Αμερικής (FDA) δηλώνει ότι δεν μπορεί ελέγξει τη βιομηχανία των τατουάζ. Στην πραγματικότητα, κανείς δεν ξέρει πραγματικά τι ακριβώς περιέχουν οι πολυάριθμες εμπορικές και αλλά και ιδιοκατασκευασμένες χρωστικές ουσίες των τατουάζ, ειδικά σε καιρό κρίσης. Απαγορευτικά για την υγεία μέταλλα όπως ο μόλυβδος και ο υδράργυρος, επικίνδυνους διαλύτες αλλά ακόμη και μελάνια για εκτυπωτές ηλεκτρονικών υπολογιστών και αλλά πολλά καρκινογόνα υλικά έχουν κατά καιρούς περιγραφεί. Οι βαφές για χρήση στην αυτοκινητοβιομηχανία, χρησιμοποιούνται ευρέως σήμερα εξ αιτίας των λαμπρών τους αποχρώσεων και της σταθερότητάς τους.

Σήμερα, η απομάκρυνση του τατουάζ πραγματοποιείται με τη χρήση κατάλληλων συστημάτων laser επιλεκτικής φωτόλυσης.

Απότομη αύξηση της θερμοκρασίας, κατά εκατοντάδες βαθμούς Κελσίου εστιασμένα γύρω από τις εναποθέσεις της χρωστικής, προκαλεί εξαέρωση ή έκρηξη των σωματιδίων της χρωστικής που έτσι αλλάζουν μέγεθος και σχήμα, ένα ποσοστό της χρωστικής απάγεται με το λεμφικό σύστημα μετά από κάθε κύκλο θεραπείας ή επανακατανέμεται, με συνέπεια την αλλοίωση του σχήματος του τατουάζ και μετά από αρκετές συνεδρίες στις περισσότερες περιπτώσεις την εξάλειψή του.

Τα tattoos και το Piercing είναι προσωπική επιλογή και υπόθεση του καθενός και ως εξωτερικοί παρατηρητές μπορούμε να το κατανοήσουμε σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό. Μπορεί να είναι κίνητρο για ομορφιά, τέχνη ή μόδα, στοιχείο της ατομικότητας ή ταυτότητας του ατόμου, στοιχείο διαφορετικότητας και διάκρισης ή στοιχείο ενσωμάτωσης/ δέσμευσης σε ομάδα, έκφραση της προσωπικής ιστορίας, εμπειρίας και αξίας του ατόμου, ένδειξη αντοχής στον πόνο και υπέρβαση των προσωπικών ορίων, τρόπος αντίστασης στις κοινωνικές νόρμες, Αλλά η επιλογή πρέπει να γίνεται συνειδητά και όχι σε μια μικρή ηλικία όπως στην περίοδο της εφηβείας.

Πολλές φορές για τους έφηβους είναι ένας τρόπος επανάστασης προς τους γονείς ή απόρριψης των γονέων και των αξιών που αυτοί πρεσβεύουν ή και ένας τρόπος κατάκτησης της ατομικότητας. 

Τα τατουάζ και τα τρυπήματα σε διάφορα μέρη του σώματος αποτελούν ένα τρόπο πολλές φορές προκλητικό που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο έφηβος για να εκφράσει ή και να επιβάλλει το προσωπικό του στίγμα. Κι αν με το τατουάζ οι γονείς παθαίνετε…κρίση πανικού, ο έφηβος σχηματίζει την εντύπωση ότι αποκτά μια μοναδική ταυτότητα και ικανοποιείται η ανάγκη του να αποτελεί μέρος μιας ομάδας. Θεωρεί ότι δηλώνει το προσωπικό του γούστο, επιβεβαιώνει την αυτονομία του και ακόμη ότι αποδεικνύει την ικανότητά του να αντέχει πόνους και δυσκολίες.

Για τους περισσότερους εφήβους τα τατουάζ είναι κάποια φάση που περνά. Αυτό που ενδεχομένως έχει πιο μεγάλη σημασία είναι η θεματολογία καθώς σχετίζεται ή και διαμορφώνεται ανάλογα με τις προσωπικές σχέσεις και φάσεις που περνά ο έφηβος.

Τι λέει η ειδικός

-Μην δραματοποιείτε την επιθυμία του παιδιού να κάνει τατουάζ, ακόμη κι αν είναι αντίθετο με τις απόψεις σας και το γούστο σας

-Οι έντονες και αυταρχικές αντιδράσεις δεν θα πείσουν τον έφηβο να μην πραγματοποιήσει την σκέψη του, πιθανόν να το αναβάλει για λίγο ή ακόμη και να το πραγματοποιήσει χωρίς να το μάθετε εσείς έγκαιρα

-Συζητήστε μαζί του γιατί το θέλει

-Ρωτήστε τον που θα το βοηθήσει

-Τονίστε του ότι η απόφαση πρέπει να είναι δική του και όχι αποτέλεσμα επηρεασμού των φίλων του

-Ενημερώστε τον ότι είναι επώδυνο και ότι αν αλλάξει γνώμη είναι δύσκολο να εξαφανιστεί

-Αν είναι αμετάπειστο ζητήστε να πάτε μαζί του για να δείτε τις συνθήκες υγιεινής, το χρόνο που χρειάζεται, πόσο επώδυνο είναι, τον χρόνο επούλωσης και το κόστος.

 

 

e-max.it: your social media marketing partner

Mommyland.gr

  • Καλωσορίσατε στη χώρα των μαμάδων!

    Στόχος μας, να προσφέρουμε σε όλες τις μαμάδες έμπνευση, δύναμη, γνώση αλλά και να μοιραστούμε εμπειρίες και χρήσιμες πληροφορίες που θα μας συνοδεύσουν σε όλη τη διάρκεια του ξεχωριστού ταξιδιού της μητρότητας!!!

    e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

    e-max.it: your social media marketing partner