Νονός, νονά & βαφτιστήρι, μια ουσιαστική σχέση!

Η απόφαση για το ποιος θα γίνει νονός ή νονά του παιδιού σας είναι πολύ σημαντική, γιατί με τη βάφτιση αρχίζει μια σχέση στοργής και αγάπης ανάμεσά τους.

Ο νονός ή η νονά δε θα είναι απλώς ένας “κουβαλητής” των δώρων στις γιορτές και στα γενέθλια, αλλά θα είναι κοντά στο παιδί στις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής του.

Ύψιστη τιμή και μεγάλη χαρά να γίνει κάποιος νονός/νονά.

Στόχος μας να σας παρουσιάσουμε τις βασικές υποχρεώσεις του ανάδοχου πριν, κατά την διάρκεια του μυστηρίου και μετά την βάπτιση ώστε να οργανωθείτε χωρίς άγχος και να κυλήσουν όλα ομαλά.

Πριν την βάπτιση

- Η σχέση σας με το μωρό θεωρείται δεδομένη αφού οι γονείς του σας επέλεξαν για νονό/νονά. Θα πρέπει αρκετό καιρό πριν την βάπτιση ο νονός να έχει πολύ συχνή επαφή με το μωρό ώστε την ώρα του μυστηρίου να νιώθει οικεία στην αγκαλιά του, να τον νιώθει μέλος της οικογένειας.

-Σύμφωνα με την ορθόδοξη εκκλησία επίσης ο νονός/νονά οφείλει τρεις μέρες πριν την βάπτιση να πάει στον ιερέα το λάδι να το ευλογήσει.

-Τα απαραίτητα που πρέπει να αγοράσει ο νονός για το μυστήριο είναι:

1. Η Λαμπάδα
2. Δύο μικρές πετσέτες για το σκούπισμα των χεριών σας και του Ιερέα
3. Μια μεγάλη πετσέτα για το μωρό.
4. Ένα σεντονάκι για να προστατέψετε τα ρούχα σας
5. Σαπουνάκι
6. Ένα μπουκάλι λάδι
7. Τα λαδόπανα
Τις πετσέτες το σεντονάκι και τα λαδόπανα τα βρίσκετε όλα μαζί σε σετ.
8. Τα μαρτυρικά
9. Τον σταυρό
10. Τα βαπτιστικά ρουχαλάκια και παπουτσάκια
11. Κουτί ή βαλίτσα για τα βαπτιστικά ρουχαλάκια, λαδόπανα κλπ

Tip!
Καλό θα είναι ο νονός να κάνει τις αγορές σε συνεργασία με τους γονείς ώστε να ταιριάζουν με το ύφος ή το θέμα της βάπτισης.


Στην διάρκεια του μυστηρίου

Στην αρχή του μυστηρίου ο νονός κρατώντας αγκαλιά το μωρό είναι στραμμένος δυτικά προς την είσοδο της εκκλησίας:

Ο ιερέας ρωτά: Αποτάσση τω Σατανά ; Απαντάει: Αποτάσσομαι. Επαναλαμβάνεται η ερώτηση και η απάντηση 3 φορές.
Απετάξω τω Σατανά; Απαντάει: απεταξάμην. Επαναλαμβάνεται 3 φορές πάλι. Ο ιερέας λέει: Και έμφυσον και έμπτυσον αυτώ. Φυσάει ο νονός 3 φορές στον αέρα και φτύνει 3 φορές στο έδαφος.

Στρέφεται ο νονός ανατολικά και ο Ιερέας ρωτά 3 φορές: Συντάσση τω Χριστώ ; Απαντάει: Συντάσσομαι.
Συνετάξω τω Χριστώ; Απαντάει: Συνεταξάμην
Και πιστέυεις αυτώ; Απαντάει: Πιστέυω αυτώ ως Βασιλεί και Θεώ.
Απαγγέλει το "Πιστέυω"

Μετά το "Πιστεύω" ο Ιερέας ρωτά 3 φορές: Συνετάξω τω Χριστώ; Απαντάει: Συνεταξάμην.
Και προσκύνησον αυτώ; Απαντάει: Προκυνώ Πατέρα Υιόν και Άγιο Πνεύμα, Τριάδα ομοούσιον και αχώριστον.

Ακολουθεί η ευχή της ονοματοδοσίας και όταν ερωτηθεί ο νονός λέει καθαρά το όνομα του παιδιού.

Στην κολυμπήθρα ο Ιερέας θα δώσει στο νονό να αλείψει το μωρό με λάδι αφου θα το έχει κάνει πρώτα αυτός. Μετά τις 3 καταδύσεις θα το δώσει στην αγκαλιά του νονού, ο οποίος θα κρατάει την μεγάλη πετσέτα για να το τυλίξει και το σεντονάκι για να προστατέψει τα ρούχα του. Αφού ο νονός ντύσει το βρέφος με τα βαπτιστικά του ρούχα και του φορέσει τον σταυρό του η μητέρα κάνει τρεις υποκλίσεις, φιλάει το χέρι του νονού και του δίνει το μωρό.


Μετά την Βάπτιση

Σύμφωνα με την παράδοση ο νονός πρέπει να παρευρίσκεται στο πρώτο μπάνιο του νεοφώτιστου 3 μέρες μετά την βάπτιση. Όπως επίσης και να συνοδεύσει το μωρό επί τρεις συνεχόμενες Κυριακές στην εκκλησία να μεταλάβει.

Φυσικά ο νονός αναλαμβάνει τα δώρα του παιδιού τα Χριστούγεννα, το Πάσχα, σε γιορτές, γενέθλια κλπ.

Ωστόσο, το πιο βασικό από τα δώρα και κύρια υποχρέωση του νονού είναι να βρίσκετε δίπλα στο παιδί, να χτίσει μια σχέση ζωής μαζί του, να είναι παρών καθώς μεγαλώνει, ως πνευματικός γονιός που είναι.

Συνήθως το λάθος που κάνουν οι περισσότεροι είναι, καθώς περνούν τα χρόνια, να απομακρύνονται και να περιορίζονται στα τυπικά δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα.

Για το παιδί είναι πιο σημαντική η παρουσία του νονού στην ζωή του παρά ένα ακριβό δώρο. Είναι μια δύσκολή σχέση και δέσμευση που θα πρέπει να δουλέψετε πολύ για να πετύχετε.

e-max.it: your social media marketing partner

Mommyland.gr

  • Καλωσορίσατε στη χώρα των μαμάδων!

    Στόχος μας, να προσφέρουμε σε όλες τις μαμάδες έμπνευση, δύναμη, γνώση αλλά και να μοιραστούμε εμπειρίες και χρήσιμες πληροφορίες που θα μας συνοδεύσουν σε όλη τη διάρκεια του ξεχωριστού ταξιδιού της μητρότητας!!!

    e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

    e-max.it: your social media marketing partner