5 τρόποι για να ενθαρρύνετε το παιδί να συζητάει μαζί σας

Οι συζητήσεις με τα παιδιά είναι πολύ σημαντικές, διότι με αυτόν τον τρόπο οι γονείς ακούνε τις σκέψεις, τις ανησυχίες και τί τα κάνει χαρούμενα, τα καταννοούνε και “οικοδομούνε” μια σχέση εμπιστοσύνης.

Ωστόσο, δεν είναι (πάντα) εύκολη υπόθεση να “ανοιχτεί” ένα παιδί στον γονέα του και να νιώσει ασφάλεια να μιλήσει, αλλά υπάρχουν τρόποι για να το ενθαρρύνετε:

1. Οικογενειακά γεύματα
Τα οικογενειακά γεύματα είναι ένας καταπληκτικός τρόπος για να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να μιλήσουν μαζί σας.
Σύμφωνα με έρευνες, τα οικογενειακά γεύματα έχουν πολλά οφέλη, μερικά από τα οποία είναι η αύξηση της αυτοεκτίμησης, οι υψηλότερες ακαδημαϊκές επιδόσεις και ο χαμηλότερος κίνδυνος κατάθλιψης.

– Μπορείτε να βρείτε έναν διασκεδαστικό τρόπο για να συζητήσετε κατά τη διάρκεια οικογενειακού γεύματος, όπως να προτείνετε να πείτε ο ένας στον άλλο με τη σειρά το καλύτερο, το χειρότερο και το πιο αστείο πράγμα που του συνέβη σήμερα.

2. Οι διαδρομές με το αυτοκίνητο
Μια καλή ιδέα είναι να επωφεληθείτε από το χρόνο που έχετε κατά την διάρκεια μιας διαδρομής με το αυτοκίνητο.
– Κάνετε ερωτήσεις στα παιδιά σας, όπως “πες μου για το αγαπημένο σου παιχνίδι” ή “ποιο είναι το αγαπημένο σου μέρος;” και “τι σου αρέσει σε αυτό;”.
Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, θα προσαρμόζονται ανάλογα και οι ερωτήσεις σας, αλλά το όφελος θα παραμένει το ίδιο μεγάλο.

3. Πηγαίνετε βόλτες με ένα παιδί τη φορά
Όταν η οικογένεια αποτελείται από πολλά παιδιά, είναι πιο δύσκολο να “δουλέψετε” τη σχέση με το καθένα ξεχωριστά.
– Δοκιμάστε να πηγαίνετε βόλτες ή για κάποια δουλειά του σπιτιού (π.χ. στης αγορά) με ένα παιδί τη φορά. Ο χρόνος αυτός είναι πολύτιμος και μπορεί σας επιτρέψει να “ανοίξετε” μια εποικοδομητική συζήτηση, ενισχύοντας παράλληλα το δέσιμο μεταξύ σας.

4. Χρόνος επανασύνδεσης
Τα παιδιά μόλις συναντάνε τους γονείς τους, θέλουν να τους εκμυστηρευτούν όλα όσα συνέβησαν μέσα στην ημέρα τους.
Εκμεταλλευτείτε τις στιγμές που ο ενθουσιασμός τους για κουβέντα είναι στα ύψη, όπως όταν τα παραλαμβάνετε από τον παιδικό σταθμό ή το νηπιαγωγείο, μόλις τελειώνουν μια εξωσχολική δραστηριότητα ή όταν θέλουν να σας πουν τις εντυπώσεις τους από το παιδικό πάρτι που πήγαν. Προσπαθήστε να τους δώσετε (όσο το δυνατόν) περισσότερο την προσοχή σας και να είστε έτοιμοι να συμμετάσχετε στην συζήτηση που θα σας “ανοίξουν” ακόμα και αν έχετε επιστρέψει μόλις από την δουλεία.

5. Παιχνίδια
Επωφεληθείτε από το χρόνο του παιχνιδιού, μέχρι το παιδί να αισθανθεί ασφάλεια για να σας μιλήσει για αυτά που το απασχολούν. Δοκιμάστε παιχνίδια με ερωτήσεις, όπως “ποιος είναι ο καλύτερός μου φίλος”.

 

Πηγή

Mommyland.gr

  • Καλωσορίσατε στη χώρα των μαμάδων!

    Στόχος μας, να προσφέρουμε σε όλες τις μαμάδες έμπνευση, δύναμη, γνώση αλλά και να μοιραστούμε εμπειρίες και χρήσιμες πληροφορίες που θα μας συνοδεύσουν σε όλη τη διάρκεια του ξεχωριστού ταξιδιού της μητρότητας!!!

    e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.