Ποια είναι η κατάλληλη οδοντόβουρτσα;

Στα τέλη της δεκαετίας του 1930, όταν εφευρέθηκαν οι πρώτες οδοντόβουρτσες με νάιλον τρίχες, οι καταναλωτές δεν είχαν και πολλές επιλογές.

Τώρα, όμως τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά.

Τα περισσότερα καταστήματα που πωλούν προϊόντα στοματικής υγιεινής διαθέτουν και μια εκτενή γκάμα από οδοντόβουρτσες, χειροκίνητες ή ηλεκτρικές.

Οι 5 απαραίτητες συμβουλές για την επιλογή οδοντόβουρτσας.

• Μέγεθος: Οι οδοντόβουρτσες με μικρή κεφαλή είναι προτιμότερες, καθώς φτάνουν ευκολότερα σε όλες τις περιοχές του στόματος όπως τα πίσω δόντια.

Η οδοντόβουρτσα θα πρέπει να έχει αρκετά μεγάλο χερούλι ώστε να μπορείτε να την κρατάτε με άνεση.

• Ποικιλία τρίχας: Υπάρχουν οδοντόβουρτσες με μαλακές, μεσαίας σκληρότητας, ή σκληρές νάιλον τρίχες.

Για τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων, μια μαλακή οδοντόβουρτσα είναι η πιο άνετη και ασφαλέστερη επιλογή, ενώ οι περισσότεροι οδοντίατροι συμφωνούν ότι είναι και η καλύτερη για την απομάκρυνση της πλάκας και των υπολειμμάτων τροφής.

Ανάλογα με το πόσο έντονα βουρτσίζετε τα δόντια σας αλλά και τη δύναμη τους, μεσοπρόθεσμα οι οδοντόβουρτσες με σκληρές τρίχες θα μπορούσαν να βλάψουν τα ούλα, την επιφάνεια της ρίζας, και το προστατευτικό σμάλτο των δοντιών. Για ακόμα μεγαλύτερη προστασία των δοντιών βεβαιωθείτε ότι οι τρίχες της οδοντόβουρτσας που θα επιλέξετε έχουν στρογγυλεμένες άκρες.

• Χειροκίνητη ή ηλεκτρική: Εφόσον μπορείτε να καθαρίσετε τα δόντια σας τακτικά, χρησιμοποιώντας τη σωστή τεχνική βουρτσίσματος, που μειώνει τη συσσώρευση πλάκας και κρατά τα ούλα σας υγιή, δεν έχει σημασία αν χρησιμοποιείτε χειροκίνητη ή ηλεκτρική οδοντόβουρτσα.

• Κόστος: Αν και υπάρχουν κάποιες πιο προσιτές επιλογές, οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες κοστίζουν συνήθως πολύ περισσότερο από ότι οι χειροκίνητες.

Εκτός από την αρχική δαπάνη μιας ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας, θα χρειαστεί να αντικαθιστάτε και την αφαιρούμενη κεφαλή της όσο συχνά θα αντικαθιστούσατε και τη χειροκίνητη οδοντόβουρτσα σας. Όμως σκεφτείτε ότι με την ηλεκτρική οδοντόβουρτσα έχετε περισσότερες πιθανότητες να κρατήσετε καθαρότερα τα δόντια σας κι έτσι να κάνετε απόσβεση από τις λιγότερες επισκέψεις στον οδοντίατρο.

 

Μερικές μάλιστα ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες διαθέτουν ενσωματωμένο χρονόμετρο που σας ενημερώνει αν έχετε αφιερώσει στον συνιστώμενο χρόνο στο βούρτσισμα σας.

• Ασφάλεια: Προτιμήστε επώνυμες οδοντόβουρτσες (κυρίως όταν πρόκειται για ηλεκτρικές) για τις οποίες υπάρχει η εγγύηση ότι έχουν υποβληθεί σε δοκιμές ασφαλείας και κλινικές μελέτες και έχει αποδειχθεί ότι είναι ασφαλείς για χρήση σε ιστούς του στόματος και δόντια.

Η καλύτερη οδοντόβουρτσα για τα παιδιά σας

Από την παιδική μας ηλικία μας έμαθαν ότι το τακτικό βούρτσισμα είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να κρατήσουμε τα δόντια και τα ούλα μας υγιή. 

Για να επιλέξετε λοιπόν μια καλή οδοντόβουρτσα για το παιδί σας, δοκιμάστε τις παρακάτω προτάσεις:

1. Βεβαιωθείτε ότι η οδοντόβουρτσα που θα επιλέξετε έχει σφραγίδα έγκρισης.
2. Διαλέξτε οδοντόβουρτσα με μαλακές τρίχες.
3. Αν τα παιδιά σας είναι αρκετά μεγάλα, καλό είναι να συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής της οδοντόβουρτσάς τους.
Τέλος, όσο πιο ενθουσιασμένα δείχνουν για μια νέα οδοντόβουρτσα τόσο πιο πιθανό είναι το βούρτσισμα γι αυτά να αποτελέσει μια ευχάριστη συνήθεια.

Mommyland.gr

  • Καλωσορίσατε στη χώρα των μαμάδων!

    Στόχος μας, να προσφέρουμε σε όλες τις μαμάδες έμπνευση, δύναμη, γνώση αλλά και να μοιραστούμε εμπειρίες και χρήσιμες πληροφορίες που θα μας συνοδεύσουν σε όλη τη διάρκεια του ξεχωριστού ταξιδιού της μητρότητας!!!

    e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.