Ποιες αναμνήσεις θα έχει το παιδί σου από σένα;

Τα πρώτα χρόνια της ανάπτυξης, τον κύριο ρόλο τον παίζει η οικογένεια, που αποτελεί πρότυπο για ένα παιδί.

Ακόμη και εάν τα παιδιά δεν έχουν συνειδητές αναμνήσεις από τα πρώτα τους χρόνια, ασυνείδητες λειτουργίες «καταγράφονται» από τις αισθήσεις και έτσι αργότερα το μυαλό του παιδιού είναι έτοιμο να αποθηκεύσει γεγονότα της ζωής του.

Είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να αφιερώνουν ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά τους. Είναι ωραίο όταν μεγαλώνουν να θυμούνται εκείνες τις ωραίες στιγμές με τον μπαμπά τους που έπαιζαν μπάλα ή με την μαμά τους που χόρευαν και διασκέδαζαν. Τα οικογενειακά τραπέζια με γέλια και χαρές. Αναμνήσεις με πραγματική σημασία που μπορεί να αλλάξουν τη ζωή του:

1. Όλες εκείνες τις φορές που το προστάτεψες, το έκανες να νιώσει ασφαλές (ή και το έκανες να νιώσει άσχημα)
Κάθε παιδί κρύβει στην καρδούλα του μια ευαισθησία και την ανάγκη για προστασία.

Το παιδί σου θα θυμάται όλες εκείνες τις φορές που κυνήγησες τα τέρατα κάτω απ’ το κρεβάτι και μέσα απ’ τη ντουλάπα του, τις φορές που το κράτησες στην αγκαλιά σου για να κάνεις τους εφιάλτες του να εξαφανιστούν, θα θυμάται όμως και τις φορές που τα νεύρα σου του γέννησαν καινούρια τέρατα και εφιάλτες.

Είναι λογικό ένα παιδί να μας πετύχει εκνευρισμένους και θυμωμένους γιατί κι αυτά τα συναισθήματα είναι μέσα στη ζωή, αλλά αποστολή μας είναι να το κάνουμε να νιώσει ασφαλές και να το προστατεύουμε όποτε βρισκόμαστε δίπλα του.

2. Τις φορές που του έδωσες την αμέριστη προσοχή σου
Η αγάπη για τα παιδιά μετριέται με την αφοσίωση και την προσοχή σου. Όλες τις φορές που έκλεισες το τηλέφωνο για να ακούσεις τις ερωτήσεις του, να βγεις έξω στη γειτονιά να παίξεις μαζί του, να σου πει ένα ανέκδοτο. Τις φορές που κανονίσατε να παίξετε σκοινάκι, να παίξετε λάστιχο μέσα στο σπίτι, να ανεβείτε στο αγαπημένο του παιχνίδι στο λούνα παρκ.

Είναι στιγμές που θα του μείνουν χαραγμένες στη μνήμη και στην καρδιά του. Μην ξεχνάς να κάνεις μικρά πράγματα για το παιδί σου, μην ξεχνάς τι αγαπά και τι θα ήθελε να μοιραστεί μαζί του και δώστου αυτή την ευκαιρία.

3. Τον τρόπο που συμπεριφερόσουν στον σύντροφό σου
Τα παιδιά αναπτύσσουν τη δική τους εικόνα για τον έρωτα από την δική μας πραγματικότητα. Μας παρακολουθούν πώς μιλάμε και πώς φερόμαστε στον σύντροφό μας.

Προσπάθησε να δώσεις το καλύτερο παράδειγμα, να δείξεις πώς είναι να αγαπάς κάποιον πραγματικά και να λύνεις ειρηνικά τις διαφορές σου μαζί του.

Λύσε τα προβλήματά σου με τον σύντροφό σου μακριά από τα μάτια και τα αυτιά ενός παιδιού. Χάρισε του την ασφάλεια που του προσφέρει το να βλέπει τους γονείς του αγαπημένους, ακόμη και αν είστε σε διάσταση ή χωρισμένοι.

4. Τα λόγια της επιδοκιμασίας και της αποδοκιμασίας
Η καρδιά ενός παιδιού είναι σαν υγρό τσιμέντο. Η εντύπωση που θα του δώσεις από τα πρώτα χρόνια της ζωής του θα σκληρύνει και δύσκολα θα αλλάξει στην πορεία. Σε αυτές τις πρώτες εντυπώσεις θα βασίσει την ιδέα της προσωπικής του ταυτότητας, την αξία του και τις ικανότητές του.

Στα λόγια που του έχεις πει. Ως γονείς, είναι καλό να διορθώνουμε και να θέτουμε όρια στα παιδιά μας πειθαρχώντας τα, αλλά πρέπει πάντα να θυμόμαστε πως τα λόγια μας πρέπει να βγάζουν αγάπη, νουθεσία, ενθάρρυνση και θετική παρότρυνση.

5. Τις παραδόσεις της οικογένειας
Τα παιδιά λατρεύουν τις εκπλήξεις και κάθε τι καινούριο, αγαπούν όμως βαθιά και τις γνώριμες συνήθειες.

Θα θυμούνται τις "παραδόσεις" σας ως οικογένεια, όπως το καθιερωμένο γεύμα της Κυριακής με όλους γύρω από το τραπέζι ή την καθιερωμένη οικογενειακή ταινία το βράδυ της Παρασκευής, τον τρόπο που γιορτάζετε τα γενέθλια και τις υπόλοιπες γιορτές.

Δημιουργήστε παραδόσεις που θα κρατήσουν μια ζωή και θα μεταφέρουν τις αξίες της δικής σας οικογένειας στο μέλλον στα εγγόνια σας.

e-max.it: your social media marketing partner

Mommyland.gr

  • Καλωσορίσατε στη χώρα των μαμάδων!

    Στόχος μας, να προσφέρουμε σε όλες τις μαμάδες έμπνευση, δύναμη, γνώση αλλά και να μοιραστούμε εμπειρίες και χρήσιμες πληροφορίες που θα μας συνοδεύσουν σε όλη τη διάρκεια του ξεχωριστού ταξιδιού της μητρότητας!!!

    e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

    e-max.it: your social media marketing partner