16 Οκτωβρίου, η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής!

Ως Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής έχει καθιερωθεί η 16η Οκτωβρίου. Ο ΟΗΕ, το 1980, καθιέρωσε αυτή την ημέρα με κύριο στόχο τον περιορισμό της πείνας στον πλανήτη.

Η μεταφορά τεχνογνωσίας και οικονομικών κεφαλαίων στις αναπτυσσόμενες χώρες θα ενίσχυε την γεωργική παραγωγή με αποτέλεσμα να μειωθεί ο υποσιτισμός.

Σήμερα, ακόμη ερευνάται η διανομή της τροφής σε όλο τον κόσμο αλλά και η διατροφική κατάσταση των ασθενών και του γενικού πληθυσμού σε παγκόσμια κλίμακα. Με αφορμή, αυτήν την ημέρα ακολουθεί μία διαφορετική προσέγγιση όσον αφορά την σχέση της ψυχολογίας και της διατροφής του ανθρώπου αλλά και της έννοιας της υγιεινής διατροφής.

Η διατροφή είναι και ένας τρόπος έκφρασης συναισθημάτων.

Γιατί όταν είσαι στεναχωρημένος τρως γλυκά -σοκολάτες, παγωτό, πάστες- , καταναλώνεις μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ; Γιατί στο cinema παρακολουθείς την ταινία τρώγοντας pop-corn ή πατατάκια; Γιατί στις γιορτές- γενέθλια, επετείους- ετοιμάζεις ένα ξεχωριστό γεύμα με συνδυασμό φαγητών ανεξάρτητα από την κοινωνικοοικονομική κατάσταση; Είναι γεγονός πως η διατροφή συνδέεται αμφίρροπα με την συναισθηματική κατάσταση του ανθρώπου. Πιο συγκεκριμένα αρκετές Διατροφικές Διαταραχές είναι αποτέλεσμα της ύπαρξης ψυχολογικών διαταραχών και αντίστροφα. Ψυχογενής ανορεξία, Βουλιμία, Υπερφαγικά επεισόδια, Σύνδρομο νυχτερινής πρόσληψης τροφής (Night Eating Syndrome), είναι ορισμένες καταστάσεις Διατροφικών Διαταραχών που συνδέονται άμεσα με την ψυχολογική υγεία του ανθρώπου. Η ψυχολογική ισορροπία είναι κατά κάποιο τρόπο προϋπόθεση για να υιοθετήσεις συνειδητοποιημένα μία υγιεινή Διατροφή. 

Όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση που επιθυμείς να πετύχεις ένα νέο στόχο, έτσι και σε αυτήν την περίπτωση καλείσαι να διαφοροποιήσεις τον τρόπο σκέψης σου και ίσως να αναθεωρήσεις ορισμένες προσωπικές απόψεις.

Το κλειδί λοιπόν είναι να βρεις τη δύναμη να επιβληθείς στον εαυτό σου ακόμη και σε αυτές τις χαώδεις και αγχώδεις καταστάσεις. Αντί να αισθάνεσαι πεινασμένος μέσα στο λεωφορείο ή στο αυτοκίνητο όταν γυρνάς από τη δουλεία γιατί να μην τρως το απογευματινό φρούτο σου; Το πιο απλό απ’όλα, μία μπανάνα και έτσι αποφεύγεις να γυρίσεις σπίτι κουρασμένος, πεινασμένος, και λίγο νευριασμένος. Προσπάθησε να μαγειρέψεις μόνος σου το αυριανό μεσημεριανό φαγητό σου και κατανάλωσε αυτό στη δουλειά αντί να παραγγείλεις.

Σταμάτησε στην προηγούμενη στάση του λεωφορείου ή πάρκαρε λίγο πιο μακριά από τη δουλεία σου ώστε να περπατήσεις πριν αρχίσεις να αντιμετωπίζεις ποικίλα θέματα στο γραφείο. Επιπλέον, επειδή τα θεμέλια χτίζονται στην παιδική ηλικία είναι σημαντικό στην οικογενειακή βόλτα του Σαββάτου ή της Κυριακής τα σνακ να περιλαμβάνουν περισσότερα φρούτα εποχής ή μπάρες δημητριακών παρά αποκλειστικά αρτοσκευάσματα.
Η υγιεινή διατροφή δε συνεπάγεται αυτόματα την απώλεια βάρους ή τη διατήρηση του επιθυμητού βάρους αλλά ίσως είναι το πρώτο βήμα για να καταφέρεις έπειτα να ακολουθήσεις ένα υποθερμιδικό διαιτολόγιο. Τότε, δε θα νιώθεις υποχρεωμένος να ακολουθήσεις ένα διαιτολόγιο «κολλημένο» στο ψυγείο, αλλά θα είναι ο τρόπος της ζωής σου, ένα κομμάτι του εαυτού σου. Σε αυτόν τον καινούργιο τρόπο ζωής, θα γυμνάζεσαι και θα τρέφεσαι θρεπτικά επειδή το θέλεις εσύ.

Για κάποιους είναι ο σημαντικότερος λόγος που εργάζονται σκληρά καθημερινά με ελάχιστη αμοιβή, για άλλους είναι τρόπος έκφρασης απογοήτευσης, θυμού, άγχους ή χαράς, για άλλους είναι τρόπος αντιμετώπισης ή πρόληψης κάποιας ασθένειας και για κάποιους άλλους είναι ένα ερευνητικό πεδίο. Για τον καθένα μας η διατροφή συμβολίζει κάτι διαφορετικό, στα διάφορα στάδια της ζωής μας, με απόρροια το προσωπικό πρότυπο της σωστής και θρεπτικής διατροφής να μεταβάλλεται συνεχώς.

Η Π.Η.Δ. σε αριθμούς κατά την Greenpeace:

Περισσότεροι από 850 εκ. άνθρωποι εξακολουθούν να πεινούν σε όλο τον κόσμο.
2 δισ. άνθρωποι υποφέρουν από χρόνια έλλειψη θρεπτικών ουσιών.
40 εκ. άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από πείνα, ενώ καθημερινά παράγονται 356 κιλά δημητριακών ανά άτομο.
Μεταξύ 1967- 1997, η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών αυξήθηκε κατά 84% και ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξήθηκε κατά 67%, εξασφαλίζοντας ένα καθεστώς επισιτιστικής ασφάλειας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Την ίδια περίοδο, το κόστος παραγωγής των τροφίμων μειώθηκε εντυπωσιακά, παρασύροντας σε αντίστοιχη μείωση και τις τιμές τους.
Η βιομηχανία τροφίμων σπαταλά 40 δις δολάρια σε διαφήμιση.

Για κάθε δολάριο που ξοδεύει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την καταπολέμηση του υποσιτισμού στον κόσμο, η βιομηχανία τροφίμων ξοδεύει 500 δολάρια για την προώθηση των επεξεργασμένων τροφίμων.
Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αυτή τη στιγμή 300 εκ. ενήλικες σε όλο τον κόσμο είναι παχύσαρκοι. 100 εκ. περισσότεροι από το 1995.
Μέχρι το 2020, η παχυσαρκία και οι επιπλοκές που δημιουργεί (καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτης και ορισμένοι τύποι καρκίνου) θα ευθύνονται για το 72% των θανάτων παγκοσμίως. Το 1998, το αντίστοιχό ποσοστό ήταν της τάξεως του 60%.
Από το 1979 μέχρι τα μέσα 1990, η ετήσια κατανάλωση κρέατος στο νότιο ημισφαίριο αυξήθηκε κατά 70 εκ. Τόνους, σε αντίθεση με μια αύξηση 26 εκ. τόνων που σημειώθηκε στο βόρειο ημισφαίριο.
Οι Η.Π.Α., η Κίνα, η Ε.Ε και η Βραζιλία αποτελούν το 33% του παγκόσμιου πληθυσμού, το οποίο καταναλώνει το 60% της παγκόσμιας παραγωγής μοσχαριού, περισσότερο από το 70% της παγκόσμιας παραγωγής πουλερικών και περισσότερο από το 80% της παραγωγής χοιρινού.
Στη Ρωσία και στη Βραζιλία, σύμφωνα με στοιχεία του 1996 και 1998, τα υπέρβαρα άτομα αντιπροσωπεύουν το 45,4% και 31,8% του ενήλικου πληθυσμού αντίστοιχα.
Στις Η.Π.Α. περισσότερο από το 40% των παραγόμενων τροφίμων πετιέται στα σκουπίδια, με κόστος πάνω από 100 δισ. δολάρια για την αμερικάνική κοινωνία. Υπολογίσθηκε ότι το 14% των τροφίμων που καταλήγουν στα σκουπίδια ενός νοικοκυριού βρίσκεται πακεταρισμένο και δεν έχει λήξει.
Αν κάθε αμερικάνος μειώσει την κατανάλωση κρέατος κατά 5%, αν δηλαδή τρώει ένα πιάτο λιγότερο την εβδομάδα, τότε θα παραχθεί ποσότητα δημητριακών ικανή να θρέψει 25 εκατομμύρια ανθρώπους.
Αν οι 670 εκ. τόνοι από την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών που προορίζεται για ζωοτροφές μειώνονταν κατά 10%, τα περίσσια δημητριακά θα έφταναν για να θρέψουν 225 εκατομμύρια ανθρώπους.
Τα προϊόντα αδυνατίσματος αντιπροσωπεύουν σήμερα στην Ευρώπη μια αγορά 100 δις. δολαρίων, ποσό που ισοδυναμεί με το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν του Μαρόκου.
5 πολυεθνικές ελέγχουν το 90% του παγκόσμιου εμπορίου δημητριακών.
Μία πολυεθνική, η Μονσάντο ελέγχει το 91% των μεταλλαγμένων σπόρων στον κόσμο.
6 πολυεθνικές (BASF, Bayer, Dow, Dupont, Μonsanto και Syngenta) ελέγχουν το 75-80% της παγκόσμιας αγοράς φυτοφαρμάκων. Το 1994, ο αντίστοιχος αριθμός εταιριών ανερχόταν στις 12.
Η παγκόσμια κατανάλωση κρέατος καταστρέφει δάση σε ραγδαίο ρυθμό. Στην κεντρική Αμερική, τα τελευταία 40 χρόνια, το 40% των τροπικών δασών έχει καταστραφεί ή καεί για να μετατραπεί σε βοσκοτόπια βοοειδών.
10.000 διαφορετικά είδη έχουν χρησιμοποιηθεί από ανθρώπους για την παραγωγή τροφής εδώ και 10.000 χρόνια. Σήμερα, μόνο 150 είδη τρέφουν την ανθρωπότητα και μόνο 12 είδη παρέχουν το 80% της θερμιδικής αξίας - το στάρι, το ρύζι, το καλαμπόκι και η πατάτα καλύπτουν το 60%.

Περισσότερες πληροφορίες για την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής μπορείτε να διαβάσετε, στις ιστοσελίδες του Υπουργείου Υγείας:

http://www.moh.gov.gr/articles/news/1417-pagkosmia-hmera-diatrofhs και της Διεθνούς Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας: http://www.fao.org/world-food-day/2016/home/en/

e-max.it: your social media marketing partner

Mommyland.gr

  • Καλωσορίσατε στη χώρα των μαμάδων!

    Στόχος μας, να προσφέρουμε σε όλες τις μαμάδες έμπνευση, δύναμη, γνώση αλλά και να μοιραστούμε εμπειρίες και χρήσιμες πληροφορίες που θα μας συνοδεύσουν σε όλη τη διάρκεια του ξεχωριστού ταξιδιού της μητρότητας!!!

    e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

    e-max.it: your social media marketing partner