Τα φανταστικά μου ταξίδια, από τις Εκδόσεις Μίνωας!

Οι Εκδόσεις Μίνωας και ο δάσκαλος και συγγραφέας Βασίλης Κουτσιαρής, γράφει ένα βιβλίο εμπνευσμένο από την καθημερινότητα της σχολικής τάξης. 

Μια ιστορία που αγγίζει την καθημερινότητα των παιδιών, καθώς αρκετά από αυτά, βιώνουν τα ίδια ή συμμαθητές τους μαθησιακές δυσκολίες.

Η Νεφέλη είναι μαθήτρια της Δευτέρας Δημοτικού και σε όλα τα μαθήματα παίρνει πάντα Α κι όχι με έναν αλλά με τρεις τόνους. Όμως δεν τα καταφέρνει τόσο καλά και στα προφορικά. Κάτι περίεργο συμβαίνει και μόλις η δασκάλα της κάνει μια ερώτηση, χάνεται στον δικό της κόσμο και χάνει τη μιλιά της:
«Ποιο είναι το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, Νεφέλη; με ρώτησε πριν από λίγες μέρες κι εγώ πάλι δεν απάντησα. Και δεν έφτανε αυτό, ξαφνικά ένιωσα να απομακρύνομαι από την τάξη. Το ταβάνι εξαφανίστηκε κι άρχισα να ανεβαίνω, ώσπου βρέθηκα σε ένα πανύψηλο βουνό. Ο Όλυμπος πρέπει να ήτανε. Ίσα ίσα που διακρίνονταν οι συμμαθητές μου και η κυρία μου.»

ΤΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΑ ΜΟΥ ΤΑΞΙΔΙΑ

Φυσικά και ήξερε την απάντηση, όμως για μερικά λεπτά πάγωσε ο χρόνος και έμεινε ακίνητη στη θέση της. Όταν συνήλθε από το σοκ τα παιδιά είχαν βγει διάλειμμα και η δασκάλα την περίμενε για να κλειδώσει την τάξη. Δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί το παθαίνει αυτό, όμως δεν μπορεί να βρει την απάντηση. Είναι καλή μαθήτρια, όμως σε κάθε ερώτηση της δασκάλας της κόβεται η μιλιά. Φοβάται μήπως κάνει λάθος. Κι αν την κοροϊδέψουν οι συμμαθητές της;

Έχει το άγχος της αποτυχίας και κάθε φορά δεν καταφέρνει να πει ούτε μια λέξη. Ψιθυρίζει την πρώτη συλλαβή και περιμένει την επιβεβαίωση από τη δασκάλα έστω ένα νεύμα. Όμως εκείνη δεν αντιδρά με αποτέλεσμα να καταπίνει τις υπόλοιπες συλλαβές. Κάθε φορά συμβαίνει το ίδιο, αποστασιοποιείται από το πρόβλημα, κλείνεται στον εαυτό της, παίρνει βαθιές ανάσες και κλείνει τα μάτια. 

Τότε ένοιωσε την ανάγκη να μιλήσει στην οικογένεια της για τα φανταστικά της ταξίδια. Εκείνοι την καθησύχασαν ότι κάποια στιγμή θα σταματήσουν τα ταξίδια και θα αποκτήσει τη δύναμη να αντιμετωπίσει παρόμοιες καταστάσεις που της προκαλούν άγχος. Κάθε μέρα έκανε μεγάλη προσπάθεια να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του σχολείου. Η δασκάλα από την άλλη που καταλάβαινε το άγχος της, άρχισε να την ενθαρρύνει ότι μπορεί να τα καταφέρει. Μικρές λέξεις όπως « Μπορείς» , «το ξέρεις» ένα «Μπράβο» που έχουν όμως μεγάλη επίδραση στην ψυχολογία του μικρού κοριτσιού. Το άγχος της μειώνεται όταν συνειδητοποιεί ότι δεν είναι η μόνη που κάνει λάθη και ότι δεν είναι κάτι τόσο τρομερό!

Πολλά παιδιά αισθάνονται όπως η Νεφέλη και αναζητούν τρόπους για αντιμετωπίσουν το άγχος τους. Είναι σημαντικό να έχουν τη στήριξη της οικογένειας αλλά και την ενθάρρυνση από τους Εκπαιδευτικούς. Κάθε παιδί έχει το δικό του τρόπο να αντιμετωπίζει μια δύσκολη κατάσταση. Αναπτύσσει μηχανισμούς άμυνας για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του σχολείου, χρειάζεται το χρόνο να απαντήσει αλλά και τα κατάλληλα λόγια που θα ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση του.

Η ζωηρή και πολύχρωμη εικονογράφηση,κερδίζει τους μικρούς αναγνώστες και τους βοηθά να επισκεφτούν μαζί με την πρωταγωνίστρια τους φανταστικούς της κόσμους.

Μια ιστορία που έχει να μας μάθει πολλά απλά κρατώντας το χέρι!

Mommyland.gr

  • Καλωσορίσατε στη χώρα των μαμάδων!

    Στόχος μας, να προσφέρουμε σε όλες τις μαμάδες έμπνευση, δύναμη, γνώση αλλά και να μοιραστούμε εμπειρίες και χρήσιμες πληροφορίες που θα μας συνοδεύσουν σε όλη τη διάρκεια του ξεχωριστού ταξιδιού της μητρότητας!!!

    e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.