Η σημασία της αγκαλιάς

Η πιο όμορφη στιγμή για κάθε καινούρια μαμά, είναι η στιγμή αγκαλιάζει το μωρό της. Καθώς αγκαλιάζετε το μωρό σας, του δημιουργείτε ένα αίσθημα ασφάλειας, νιώθει καλά με τον εαυτό του και τονώνεται η αυτοπεποίθησή του. Η επίδραση της αγκαλιάς όμως δεν σταματά εκεί.

Παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού και του δίνει τις πρώτες βάσεις για το πώς δημιουργούμε υγιείς σχέσεις. Έρευνες έχουν δείξει ότι η έκφραση της τρυφερότητας με αγκαλιές και χάδια, είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των νευρικών συνάψεων του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη διαχείριση του στρες και τη δημιουργία κοινωνικών σχέσεων.

Όταν δεν θέλει πολλές αγκαλιές;

Όπως όλοι οι άνθρωποι, έτσι και όλα τα παιδιά δεν είναι τα ίδια. Η προσωπικότητά τους είναι διαφορετική. Έτσι ένα παιδί μπορεί να ανυπομονεί να χωθεί στην αγκαλιά μας, ενώ ένα άλλο να μην θέλει πολλές αγκαλιές ή πολλά φιλιά. Σε αυτή την περίπτωση δεν χρειάζεται πίεση. Για κάποιο παιδί, ακόμα και ένα χάδι μπορεί να είναι αρκετό για να νιώσει γεμάτο, ενώ για κάποιο άλλο μπορεί να χρειαστούν πολλές αγκαλιές και χάδια!!! Το σημαντικό είναι, να καλύπτεται το παιδί συναισθηματικά και να του εισπράττει την αγκαλιά μας, στο βαθμό που εκείνο χρειάζεται.

Μεγαλώνοντας…

Από κάποια στιγμή και μετά, το παιδί μεγαλώνει και η εικόνα του στους άλλους, κυρίως στους συνομηλίκους του, το επηρεάζει. Μπορεί λοιπόν να ντρέπονται να πέφτουν στην αγκαλιά σας μπροστά στους φίλους του ή μπροστά σε κόσμο. Συνήθως αυτό ξεκινάει όταν το παιδί μπαίνει στη σχολική ηλικία και μπορεί να αυξηθεί στην προεφηβεία και την εφηβεία. Αυτό όμως δεν πρέπει να μας ανησυχεί. Τι μπορούμε να κάνουμε; Να… προσαρμοστούμε. Είναι σημαντικό να μην χάσουμε την φυσική επαφή με το παιδί μας, γι’ αυτό καλό είναι να προσαρμοστούμε στις ανάγκες της ηλικίας του. Αντί λοιπόν να το πνίγουμε στις αγκαλιές και τα φιλιά, μπορούμε να το αγκαλιάσουμε περνώντας απλά το χέρι μας στους ώμους του, ή να του χαϊδεύουμε απαλά στην πλάτη όταν είναι λυπημένο. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι η πίεση δεν έχει καλά αποτελέσματα. Μια καλή κίνηση, είναι να το ρωτάμε πριν το αγκαλιάσουμε αν βλέπουμε πως αντιδρά. Το βασικό είναι να μείνουμε κοντά του, σεβόμενοι όμως τους δικού του ρυθμούς.

Μην ξεχνάτε : "οι άνθρωποι χρειαζόμαστε 4 αγκαλιές την ημέρα για να επιβιώσουμε, 8 αγκαλιές την ημέρα για να συντηρηθούμε και 12 αγκαλιές την ημέρα για να αναπτυχθούμε".

Η αγκαλιά λοιπόν, είναι αναγκαία όχι μόνο για τα μωρά, τα παιδιά, τους εφήβους… αλλά και για εμάς τους ίδιους.

e-max.it: your social media marketing partner

Mommyland.gr

  • Καλωσορίσατε στη χώρα των μαμάδων!

    Στόχος μας, να προσφέρουμε σε όλες τις μαμάδες έμπνευση, δύναμη, γνώση αλλά και να μοιραστούμε εμπειρίες και χρήσιμες πληροφορίες που θα μας συνοδεύσουν σε όλη τη διάρκεια του ξεχωριστού ταξιδιού της μητρότητας!!!

    e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

    e-max.it: your social media marketing partner