Πως θα βάλετε όρια στον παππού και στην γιαγιά;

Τα περισσότερα παιδιά στην Ελλάδα έχουν την τύχη να μεγαλώνουν με τους παππούδες τους, είτε επειδή και οι δύο γονείς δουλεύουν και επιλέγουν ή αναγκάζονται να αφήνουν τα παιδιά σε αυτούς πολλές ώρες της ημέρας, είτε επειδή οι παππούδες ζουν στο ίδιο ή στο διπλανό σπίτι, άρα αναπόφευκτα αποτελούν μέρος της καθημερινότητας των παιδιών.

Τα παιδιά έχουν να λάβουν αμέτρητα «δώρα» από τους παππούδες τους. Δώρα ανιδιοτελούς αγάπης, πραγματικής σοφίας και ξέφρενης διασκέδασης. 

Είναι γεγονός ότι όσο πολύτιμη μπορεί να είναι η συνεισφορά των παππούδων στην οικογένεια, άλλο τόσο προβληματική μπορεί να γίνει όταν δεν ακολουθούν τους κανόνες που τους έχουν θέσει οι γονείς, δημιουργώντας πρόβλημα στον τρόπο που οι γονείς θέλουν να αναθρέψουν τα παιδιά τους, αλλά και μπερδεύοντας τα ίδια τα παιδιά, ως προς το ποιο είναι τελικά το «σωστό».

Τι να κάνετε όταν οι παππούδες δεν σέβονται τους κανόνες σας.

Να είστε πάντα θετικά προδιατεθειμένοι

Αν νιώθετε ότι οι παππούδες παρεμβαίνουν στον τρόπο που μεγαλώνετε τα παιδιά σας, προσπαθήστε να θυμάστε πάντα ότι έχουν τις καλύτερες προθέσεις. Όπως όλοι μας, μπορεί να κάνουν λάθη ή να μην έχουν συνείδηση των ορίων που ξεπερνούν. Ίσως νιώθουν ανασφαλείς για το τι θέλετε και δεν θέλετε από αυτούς, οπότε είναι σημαντικό να τους εξηγήσετε πώς ακριβώς θέλετε να σας βοηθούν. Κάντε τους να νιώθουν ότι τους υπολογίζετε, τους θεωρείτε σημαντικούς και τους χρειάζεστε.

Συμβαδίστε με τον σύντροφό σας

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε όταν νιώσετε ότι οι παππούδες, ανεξάρτητα από το ποιανού γονείς είναι, δημιουργούν πρόβλημα, είναι να το συζητήσετε με τον σύντροφό σας και να καταλήξετε από κοινού σε μία θέση. Όταν οι παππούδες βλέπουν ότι είστε σύμμαχοι με τον άνδρας σας και έχετε μια κοινή γραμμή στην ανατροφή των παιδιών, δύσκολα θα μπορέσουν να επέμβουν –θα δουν ότι δεν υπάρχει χώρος για διαφωνίες. Αποφασίστε, λοιπόν, μαζί πώς θα χειριστείτε ένα πρόβλημα ή ποια κατεύθυνση θα δώσετε στους παππούδες. Αν πρόκειται για τους γονείς σας, αναλάβετε να τους την μεταφέρετε εσείς, ενώ αν πρόκειται για τα πεθερικά σας, θα είναι πιο εύκολο να την μεταφέρει ο άνδρας σας.

Ψυχραιμία και διακριτικότητα

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μπείτε σε διαδικασία διαφωνίας με τους παππούδες όταν είστε εν βρασμώ, για κάποιο λάθος που θεωρείτε πως έκαναν, ειδικά όταν είναι μπροστά και τα παιδιά. Καλέστε τους κάποια στιγμή που θα έχετε ηρεμήσει και ζητήστε τους να βρεθείτε σε ειρηνικό κλίμα, χωρίς τα παιδιά. Όταν θα βρεθείτε, δώστε τους καταρχάς το πλεονέκτημα της αμφιβολίας. Πιθανώς να μην κατανόησαν τους κανόνες σας –ρωτήστε τους και ζητήστε τους να σας εξηγήσουν τι δεν κατάλαβαν. 

Υπενθυμίσεις

Καθώς οι παππούδες έχουν την τάση, ακόμα και ύστερα από τέτοιες συζητήσεις, να υποκύπτουν στις «κακές» τους συνήθειες και να συνεχίζουν να παραβλέπουν τους κανόνες σας, χρήσιμο είναι να τους υπενθυμίζετε έγκαιρα τα «θέλω» σας.

Μιλήστε περισσότερο

Μην ξεχνάτε ότι οι παππούδες είναι συνηθισμένοι στον ρόλο του γονιού –και είναι δύσκολο να εγκαταλείψεις έναν τέτοιον ρόλο. Ειδικά αν το παιδί σας είναι το πρώτο τους εγγόνι, τους είναι πολύ δύσκολο να δεχτούν ότι τώρα πρέπει να κάνουν ένα βήμα πίσω για να αναλάβετε εσείς. Μπορεί να νιώθουν ότι με το να παίρνουν αποφάσεις για εσάς σας βοηθούν ή σας ξεκουράζουν από τον απαιτητικό ρόλο του γονιού.

Είναι σύνηθες για τους παππούδες να επιτρέπουν στα εγγόνια να κάνουν πράγματα που οι γονείς απαγορεύουν –συνέβαινε ανέκαθεν σε όλο τον κόσμο. Και είναι αναμενόμενο οι γονείς να θυμώνουν. Το μυστικό στις περιπτώσεις αυτές είναι η επικοινωνία και η κατανόηση. Πείτε τους «καταλαβαίνω ότι θέλετε η μικρή να είναι χαρούμενη όταν είναι μαζί σας, αλλά μας δυσκολεύετε στο να της επιβάλλουμε κανόνες εμείς, μετά στο σπίτι». Εξηγήστε τους ότι είναι σημαντικό για το παιδί να μάθει ότι δεν μπορεί να αψηφά τους κανόνες και να πηγαίνει με το μέρος τους. 

Όταν "ξεφεύγουν"...

Κάποιες φορές η γιαγιά και ο παππούς έχουν πλήρη συνείδηση της παρεμβατικότητάς τους.

Στις περιπτώσεις αυτές θα πρέπει καταρχάς να τους περάσετε το μήνυμα πιο αυστηρά και ξεκάθαρα: «Αυτό είναι που πρέπει να γίνει, είτε σας αρέσει είτε όχι. Αυτό είναι το καλύτερο για το παιδί». Έπειτα, πρέπει να τους θέσετε τον απαράβατο κανόνα να μην συζητούν τίποτα με τα παιδιά ή μπροστά στα παιδιά για τον τρόπο που τα μεγαλώνετε, γιατί έτσι θα τα στρέψουν εναντίον σας. Τέλος, καθίστε όλοι μαζί, παρουσία των παιδιών, και εξηγήστε σε όλους ότι οι κανόνες που θέτετε θα εφαρμόζονται και στα δύο σπίτια, στο δικό σας και των παππούδων, έτσι ώστε κανείς να μην μπορεί να ισχυριστεί ξανά ότι δεν γνώριζε.

Αν οι παππούδες, ακόμα και έπειτα από όλα αυτά, συνεχίζουν να μην συνεργάζονται και σαμποτάρουν τους κανόνες σας, έχει έρθει η στιγμή να σκεφτείτε πόσο χρόνο πραγματικά πρέπει να περνούν τα παιδιά μαζί τους, αν τις στιγμές εκείνες θα πρέπει να είστε και εσείς παρόντες, και να βρείτε εναλλακτικές για το ποιος θα τα φροντίζει όταν εσείς δεν είστε εκεί.

e-max.it: your social media marketing partner

Mommyland.gr

  • Καλωσορίσατε στη χώρα των μαμάδων!

    Στόχος μας, να προσφέρουμε σε όλες τις μαμάδες έμπνευση, δύναμη, γνώση αλλά και να μοιραστούμε εμπειρίες και χρήσιμες πληροφορίες που θα μας συνοδεύσουν σε όλη τη διάρκεια του ξεχωριστού ταξιδιού της μητρότητας!!!

    e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

    e-max.it: your social media marketing partner