Θεσσαλονίκη: 5.000 «ξεχασιάρηδες» δανείστηκαν βιβλία και... δεν τα γύρισαν ποτέ στις βιβλιοθήκες

Θεσσαλονίκη: 5.000 Θεσσαλονίκη: 5.000

Περίπου 5.000 βιβλία υπολογίζεται πως δανείστηκαν πολίτες από τις δημοτικές βιβλιοθήκες στη Θεσσαλονίκη και... ξέχασαν να τα επιστρέψουν τα τελευταία 18 χρόνια (2001 ως σήμερα).

Σύμφωνα με τους βιβλιοθηκονόμους, κάποιοι ξέχασαν πως είχαν δανειστεί βιβλία και μόλις τελείωσαν τις σπουδές τους και έφυγαν από τη Θεσσαλονίκη, τα πήραν μαζί τους.

Άλλοι είδαν πως αφου πέρασε αρκετός καιρός, ντράπηκαν να μπουν στη διαδικασία να επιστρέψουν τα βιβλία, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που δανειζόμενοι για να αποφύγουν την αυτοπρόσωπη παρουσία στις βιβλιοθήκες, αποφάσισαν να τα επιστρέψουν μέσω ταχυδρομείου.

Από το 2001 έως το 2010, με βάση τα στοιχεία από τη Διεύθυνση Βιβλιοθηκών και Μουσείων του δήμου Θεσσαλονίκης, (Κεντρική Βιβλιοθήκη επί της οδού Εθνικής Αμύνης, τα παραρτήματα και οι παιδικές) καθυστέρησαν να επιστραφούν 615 τόμοι.

Από το 2011 και έως το 2017 αυξήθηκαν αυτοί που «ξεχάστηκαν» και ο αριθμός των τόμων που καθυστέρησαν να γυρίσουν στα ράφια ανέβηκε στους 4.337.

Όπως αναφέρουν οι βιβλιοθηκονόμοι, ακόμη κι αν κάποιος νιώθει «αμήχανα» που καθυστέρησε να επιστρέψει για καιρό ένα βιβλίο, μπορεί να το αφήσει σε κάποιο πάγκο βιβλιοθήκης, χωρίς να δώσει τα στοιχεία του.

Παρά τις καθυστερήσεις στις επιστροφές, σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα εξακολουθούν να κινούνται οι δανεισμοί στις βιβλιοθήκες του κεντρικού δήμου. Το πρώτο δεκάμηνο του 2019 καταγράφηκαν 291.534 δανεισμοί, νούμερο που ίσως ξεπεράσει του 2018, όπου συνολικά έγιναν 344.378.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στη δημοτική βιβλιοθήκη της Κατερίνης, καθώς από το 2010 έως και σήμερα, δεν έχουν επιστραφεί 1.200 βιβλία αξίας περίπου 18.000 ευρώ.

Η δημοτική βιβλιοθήκη Κατερίνης ξεκίνησε καμπάνια τις τελευταίες ημέρες για την επιστροφή βιβλίων, ενημερώνοντας τα μέλη της που τα δανείστηκαν και δεν τα έχουν επιστρέψει, πως τους παρέχεται η δυνατότητα να τα γυρίσουν τώρα χωρίς επιπτώσεις ή κυρώσεις.

Mommyland.gr

  • Καλωσορίσατε στη χώρα των μαμάδων!

    Στόχος μας, να προσφέρουμε σε όλες τις μαμάδες έμπνευση, δύναμη, γνώση αλλά και να μοιραστούμε εμπειρίες και χρήσιμες πληροφορίες που θα μας συνοδεύσουν σε όλη τη διάρκεια του ξεχωριστού ταξιδιού της μητρότητας!!!

    e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.