Η καθημερινή φροντίδα του νεογέννητου

Οι πρώτες ημέρες στο σπίτι με το νεογέννητο είναι γεμάτες ενθουσιασμό, συναισθήματα χαράς, αλλά και στιγμές άγχους.

Η φροντίδα ενός τόσο μικρού και ευαίσθητου πλάσματος είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία, για εσάς που γίνεστε πρώτη φορά γονείς, που θα γίνει άκρως απολαυστική μόλις μάθετε τί πρέπει να προσέχετε και νιώσετε σιγουριά με τον εαυτό σας.

 Γεύματα
– Αν εφαρμόζετε τον μητρικό θηλασμό, φροντίστε να κάθεστε άνετα (η χρήση διάφορων μαξιλαριών θα βοηθήσει) και δοκιμάστε διαφορετικές θέσεις θηλασμού μέχρι να βρείτε αυτή που ταιριάζει στο μωρό σας και εσάς.
– Αν έχετε επιλέξει ένα βρεφικό γάλα σε σκόνη ανώτερης ποιότητας, ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες παρασκευής του και ταΐστε το σε ημικλινή θέση.
Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ησυχία στο χώρο που γίνεται η σίτιση του βρέφους, καθώς το βοηθά να μην αποσυντονίζεται και να ανταποκρίνεται καλύτερα καθ’ όλη τη διάρκεια του γεύματος.

Ομφάλιος λώρος
Στην περιοχή του αφαλού τα νεογέννητα φέρουν ένα μικρό τμήμα από τον ομφάλιο λώρο, που αποκόπτεται μόνο του μερικές ημέρες μετά την γέννηση. Μέχρι εκείνη τη στιγμή κάθε άγγιγμα στην περιοχή της κοιλιάς πρέπει να γίνεται με προσοχή, προκειμένου να μην παρασυρθεί ή μολυνθεί το σημείο. 
Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε ότι αν παρατηρήσετε αίμα, πρήξιμο, πύον ή δυσοσμία στην περιοχή, θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον/την παιδίατρό σας και να ακολουθήσετε τις οδηγίες του/της.

Βρεφικό μπανάκι
Αν και θα χρειαστεί αρκετές φορές να πλύνετε τοπικά μέσα στην ημέρα το βρεφάκι σας, είναι καλό να του προσφέρετε και ένα ολοκληρωμένο μπανάκι. Προμηθευτείτε ένα ειδικό “μπανάκι” και επιλέξτε βρεφικά δερμοκαλλυντικά υψηλής ποιότητας για την καλύτερη περιποίηση του δέρματός του.

Καθαρισμός αυτιών
Μετά από το μπανάκι μπορείτε να καθαρίσετε με μια πετσέτα ή λίγο βαμβάκι τα αυτιά του μωρού σας. Οι κινήσεις σας πρέπει να είναι ήρεμες και να επιμείνετε μόνο στην εξωτερική τους πλευρά.

Κόψιμο νυχιών
Οι ελαφριές γρατζουνιές που προκαλούνται από τα μικροσκοπικά νυχάκια, δεν είναι σπάνιο περιστατικό. Μην ανησυχήσετε, απλά βρείτε τον απαραίτητο χρόνο και την υπομονή για να ασχοληθείτε μαζί τους.
Να θυμάστε ότι τα νυχάκια μαλακώνουν μετά το μπάνιο και κάνουν την διαδικασία πιο εύκολη για εσάς. 

Βρεφικό μασάζ
Ίσως η πιο ωραία στιγμή της ημέρας, τόσο για το μωρό σας όσο και εσάς.

Βάλτε το στο καθημερινό σας πρόγραμμα και ιδανικά μετά το μπανάκι, καθώς τα οφέλη που αποκομίζει το μωράκι σας από αυτή την διαδικασία είναι πολλά.
Φροντίστε να επιλέξετε την κατάλληλη στιγμή που θα είστε ήρεμοι και θα έχετε όρεξη για να ασχοληθείτε με το βρεφικό μασάζ και να θυμάστε ότι μερικά λεπτά αρκούν. 

Αλλαγή πάνας
Η αλλαγή πάνας είναι από τις λίγες διαδικασίες που κάθε νέος γονέας αφομοιώνει από την πρώτη κιόλα ημέρα στο σπίτι με το νεογέννητο λόγω…συχνής επανάληψης. 

Tip: Φροντίστε εγκαίρως τις προμήθειές σας σε πάνες ώστε να έχετε πάντα απόθεμα. Αυτά τα μικρά κάνουν “υπερκατανάλωση” μερικές φορές και σίγουρα δεν θέλετε να “τρέχετε” βραδιάτικα.

Η φροντίδα του νεογέννητου είναι άγνωστο κείμενο για κάθε νέο γονέα, ένα πρωτόγνωρο ταξίδι με "χρυσή" πυξίδα ...το ένστικτό του.

Εμπιστευτείτε το, ενημερωθείτε σωστά, ζητήστε τις συμβουλές του/της παιδιάτρου σας και περισσότερο από όλα απολαύστε αυτήν την μοναδική εμπειρία ζωής!

 

Πηγή

Mommyland.gr

  • Καλωσορίσατε στη χώρα των μαμάδων!

    Στόχος μας, να προσφέρουμε σε όλες τις μαμάδες έμπνευση, δύναμη, γνώση αλλά και να μοιραστούμε εμπειρίες και χρήσιμες πληροφορίες που θα μας συνοδεύσουν σε όλη τη διάρκεια του ξεχωριστού ταξιδιού της μητρότητας!!!

    e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.