Τι χαρίζει ηρεμία και γαλήνη στα νεογέννητα;

Αν πάρουμε ως δεδομένο την αγάπη, την φροντίδα και την αγκαλιά που κάθε γονέας λαχταρά να προσφέρει στο παιδί του, τότε υπάρχει κάτι ακόμα που πρέπει να λάβει υπ’ όψιν του.

Τα νεογέννητα ίσως να μην μπορούν να εκφραστούν τόσο ξεκάθαρα, αλλά είναι εμφανής η χαρά και η ηρεμία που νιώθουν (και φαίνεται στο προσωπάκι τους) όταν ακολουθούν μια ρουτίνα.
Ναι, καλά διαβάσατε! Αυτό που για τους ενήλικες είναι απαγορευτικά βαρετό, για τα βρέφη είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να τους συμβεί.

Πώς εξασφαλίζεται η ρουτίνα στην καθημερινότητά τους;

Σίγουρα, για ένα νεογέννητο μωράκι δεν είναι προκαθορισμένο το πρόγραμμα ύπνου, αλλά είναι κάτι που θα “χτίσετε” παρέα σιγά-σιγά.

Συνδυάζοντας αγαπημένες συνήθειες, όπως τραγουδάκια, παραμυθάκια, παιχνίδια, με την προετοιμασία του ύπνου, εισάγεται σταδιακά και το μωρό σας σε αυτή τη διαδικασία.

Έτσι, καταλαβαίνει τι θα ακολουθήσει (ο ύπνος), διατηρεί την ηρεμία του και συνεργάζεται καλύτερα.

Η ρουτίνα στο καθημερινό μπανάκι εξασφαλίζεται, κατά κύριο λόγο, με την τήρηση μιας συγκεκριμένης ώρας-στιγμής της ημέρας.

Συνήθως, οι μανούλες το εντάσσουν πριν τον βραδινό ύπνο ή κατά το μεσημεράκι. Επιλέξτε όποια στιγμή μέσα στην ημέρα θέλετε και φροντίστε να την τηρήσετε όσο πιο ευλαβικά μπορείτε.

Επίσης, καλό είναι οι κινήσεις σας να γίνονται πάντα με την ίδια σειρά και χωρίς βιασύνη.

Αφιερώστε τον απαιτούμενο χρόνο για το βρεφικό μπανάκι και μεταδώστε στο μωρό σας την ηρεμία και την αγάπη σας.
Αν συνηθίζετε μετά το μπανάκι να προσφέρετε ένα απολαυστικό μασαζάκι στο μωρό σας, τότε φροντίστε να είστε συνεπής.

Πέρα από τα οφέλη που έχε το βρεφικό μασάζ στο μωράκι σας, το βοηθά να χαλαρώσει και να αισθανθεί την επαφή μαζί σας.

Είτε έχετε επιλέξει τον μητρικό θηλασμό για το μωρό σας, είτε κάποιο βρεφικό γάλα ακολουθήστε κάθε φορά τα ίδια βήματα.

Βρείτε εξ’ αρχής ένα αναπαυτικό σημείο (κρεβάτι, πολυθρόνα, καναπές) και προτιμήστε το κάθε φορά που θέλετε να ταΐσετε το μωρό σας.

Τip: Διαλέξτε το πιο ήσυχο σημείο του σπιτιού για να βοηθήσετε το μωρό σας να συγκεντρωθεί καλύτερα στην διαδικασία του γεύματος.

Να θυμάστε ότι:

1. Η διατήρηση συνηθειών και ρουτίνας δημιουργεί στα βρέφη έντονα το αίσθημα της ασφάλειας και τα βοηθά να παραμένουν ήρεμα.

2. Παρατηρώντας τα μωρά σας τις πρώτες ημέρες στο σπίτι, θα αντιληφθείτε πόσο γρήγορα μαθαίνουν να συνεργάζονται και να ανταποκρίνονται ομαλά, όταν ακολουθείτε την ίδια διαδικασία κάθε φορά και τις ίδιες ώρες της ημέρας.

3. Το καλύτερο πρόγραμμα θα το φτιάξετε παρέα με το παιδί σας, σύμφωνα με τις δικές σας προσωπικές ανάγκες και τις συνήθειες που έχετε στην δική σας οικογένεια.

4. Είναι καλό να μην αγχωθείτε τις φορές που δεν θα καταφέρετε να τηρήσετε ευλαβικά το ημερήσιο πρόγραμμα του παιδιού, συνθήκη που συμβαίνει όταν προκύπτει μια εορτή, ένα έκτακτο γεγονός.

Είναι πολυτιμότερο να κρατήσετε την ψυχραιμία σας, αποφεύγοντας έτσι το ενδεχόμενο μετάδοσης εκνευρισμού στο μωρό σας.

 

Πηγή

Mommyland.gr

  • Καλωσορίσατε στη χώρα των μαμάδων!

    Στόχος μας, να προσφέρουμε σε όλες τις μαμάδες έμπνευση, δύναμη, γνώση αλλά και να μοιραστούμε εμπειρίες και χρήσιμες πληροφορίες που θα μας συνοδεύσουν σε όλη τη διάρκεια του ξεχωριστού ταξιδιού της μητρότητας!!!

    e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.