Παιδί και κλιματισμός, δροσιά με ή χωρίς κινδύνους για την υγεία;

Είναι το μεγάλο ερώτημα του καλοκαιριού για όλους τους γονείς που έχουν μωρά ή μικρά παιδιά.

Πώς θα κρατήσουν μακριά τους τη ζέστη, χωρίς όμως να κινδυνεύσει η υγεία τους;

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να δροσίσει ένας χώρος από τη χρήση του κλιματιστικού.

Η σωστή χρήση του, σε συνδυασμό με ορισμένες ειδικές οδηγίες για όσους έχουν βρέφη ή μικρά παιδιά, όχι μόνο δεν βλάπτει την υγεία, αλλά βοηθά στην προστασία της.

Για τα μωρά, ο καύσωνας είναι πολύ χειρότερος για την υγεία, από τα πιθανά προβλήματα που μπορεί να τους δημιουργήσει ένα κλιματιστικό.

Όσον αφορά στους μικροοργανισμούς που κρύβονται στα φίλτρα του, δεν έχετε τίποτε να φοβάστε, αν φροντίζετε να τα πλένετε συχνά (1 φορά τον μήνα) και αν καλείτε έναν τεχνικό για συντήρηση των μονάδων σας στην αρχή της κάθε σεζόν.

Ειδικά για τα φίλτρα, είναι πολύ σημαντική η σωστή επιλογή κλιματιστικού από την αρχή. Υπάρχουν μονάδες με φίλτρα υψηλής απορρόφησης ρύπων και με ειδικούς ιονιστές ατμόσφαιρας. Αν έχετε παλιό κλιματιστικό, καλό θα ήταν να το αλλάξετε με ένα τελευταίας τεχνολογίας DC Inverter για σταθερή θερμοκρασία χώρου, με ιονιστή και ειδικά φίλτρα καθαρισμού του αέρα.

Το αν το μωρό σας ζεσταίνεται τόσο ώστε να χρειάζεται να δροσιστεί από το κλιματιστικό, είναι κάτι που χρειάζεται έντονη παρατήρηση από εσάς. Το σύστημα ρύθμισης της θερμοκρασίας είναι ακόμη ανώριμο σε ένα νεογέννητο, πράγμα που σημαίνει ότι ζεσταίνεται ή κρυώνει πιο εύκολα απ’ ότι εμείς. Παρατηρήστε, λοιπόν, τακτικά αν το μωρό ιδρώνει, αν γκρινιάζει, αν είναι νευρικό, αν «κοκκινίζει» στο πρόσωπο ή αν βγάζει κάποιο εξάνθημα.

Καλό είναι, δηλαδή, να αφήνετε κάποια πόρτα ή παράθυρο λίγο ανοιχτό, ώστε να υπάρχει συνεχής ανανέωση του αέρα στο χώρο. Επίσης, καλό είναι, σε τακτά διαστήματα, να κλείνετε το κλιματιστικό και να ανοίγετε για 3-4 λεπτά όλες τις πόρτες ώστε να αερίζεται καλά ο χώρος. Επίσης θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι ο χώρος θα πρέπει να έχει μία αίσθηση δροσιάς και όχι έντονο κρύο, ρυθμίστε λοιπόν το κλιματιστικό στους 27-28 βαθμούς και ποτέ παρακάτω.

Εάν όμως η εξωτερική θερμοκρασία βρίσκεται σε ακραίους βαθμούς π.χ. 42°C, τότε ρυθμίστε το στους 30°C για καλύτερη απόδοση. Ένας βασικός κανόνας είναι η ρύθμιση της επιθυμητής θερμοκρασίας 10-12 βαθμούς χαμηλότερα σε σχέση με την εξωτερική για ένα υγιεινό περιβάλλον οικονομικά!

Είναι σημαντικό να μην υπάρχει σκόνη στο δωμάτιο που βρίσκεται το μωρό, ώστε να μη τη «ρουφάει» το κλιματιστικό και να μην την ανακυκλώνει μετά, αυξάνοντας την πιθανότητα για δημιουργία αλλεργιών.

Μαξιλάρια, κουρτίνες, καλύμματα κατακρατούν την σκόνη και χρειάζονται συχνό τίναγμα και πλύσιμο.

Επίσης, είναι ότι δεν επιτρέπεται το κάπνισμα στο χώρο που βρίσκονται τα παιδιά. Και, βεβαίως, ότι δεν πρέπει να τα αφήνετε εκτεθειμένα κατευθείαν κάτω από τη ροή του αέρα.

Αν ακολουθήσετε αυτούς τους κανόνες ασφαλείας, τότε το κλιματιστικό όχι μόνο θα είναι εντελώς ακίνδυνο για τα παιδιά σας, αλλά θα τα προστατεύει από τον ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο της θερμοπληξίας.

Mommyland.gr

  • Καλωσορίσατε στη χώρα των μαμάδων!

    Στόχος μας, να προσφέρουμε σε όλες τις μαμάδες έμπνευση, δύναμη, γνώση αλλά και να μοιραστούμε εμπειρίες και χρήσιμες πληροφορίες που θα μας συνοδεύσουν σε όλη τη διάρκεια του ξεχωριστού ταξιδιού της μητρότητας!!!

    e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.