9 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για το θηλασμό

Με το θηλασμό δημιουργείται ένας υπέροχος δεσμός ανάμεσα σε μια μαμά και το μωρό της. Τα οφέλη του θηλασμού, άλλωστε, για το βρέφος και τη μητέρα του είναι πολλά και σημαντικά.

1. Το μητρικό γάλα είναι η ιδανική τροφή για το βρέφος. Περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ένα μωρό, σε κάθε στάδιο ανάπτυξής του, αλλά και αντισώματα τα οποία περνάει η μαμά στο μωρό μέσω του θηλασμού και το προστατεύει με αυτό τον τρόπο από λοιμώξεις, νοσήματα και άλλες επιπλοκές, μέχρι να αναπτύξει σιγά σιγά τη δική του άμυνα.

2. Ο θηλασμός βοηθάει τη μαμά ώστε το σώμα της να επανέλθει γρήγορα στην κατάσταση που ήταν πριν την εγκυμοσύνη. Κατά τη διάρκεια του θηλασμού, εκκρίνονται ορμόνες όπως η οξυτοκίνη που συμβάλλει στην επαναφορά της μήτρας προκαλώντας τη σύσπασή της και προλακτίνη που προστατεύει τη νέα μαμά από το ενδεχόμενο επιλόχειας κατάθλιψης.

3. Ο θηλασμός συμβάλλει στο δέσιμο της μαμάς με το μωρό. Αναγκάζει τη μαμά να επικεντρωθεί στο μωρό της για όλη τη διάρκεια του θηλασμού και είναι μία στιγμή που το μωρό δείχνει με τον τρόπο του ότι είναι απόλυτα ικανοποιημένο και χαρούμενο.

4. Ο θηλασμός δεν είναι εύκολος. Ειδικά στην αρχή, οι νέες μαμάδες αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις και χρειάζεται να τις διαχειριστούν. Ενδεικτικά, ο θηλασμός μπορεί να είναι επώδυνος ή δύσκολος για χίλιους δυο λόγους. Οι πιο σημαντικοί είναι η αδυναμία του μωρού να “πιάσει” το στήθος, και ο πόνος λόγω της ευαισθησίας των θηλών. Με την εξάσκηση όμως, και τα δύο μπορούν να ξεπεραστούν πολύ γρήγορα.

5. Μπορούμε να εξοικονομήσουμε αρκετά χρήματα εφόσον δεν θα χρειαστεί να προμηθευτούμε βρεφικό γάλα, το οποίο είναι εξειδικευμένο και συχνά ακριβό.

 6. Είναι σημαντικό μία μαμά που θηλάζει να πίνει αρκετό νερό και να παίρνει ένα συμπλήρωμα βιταμινών ειδικό για το θηλασμό. Επίσης, η πρόσληψη ασβεστίου είναι εξίσου σημαντική. Όσον αφορά στη διατροφή, είναι φυσικό μία νέα μητέρα που θηλάζει, να τρώει 300-500 θερμίδες παραπάνω από το κανονικό ώστε να μπορέσει να υποστηρίξει το μωράκι της. Αν κατά τη διάρκεια του θηλασμού χρειαστεί η νέα μαμά να πάρει κάποιο φάρμακο, θα πρέπει να συμβουλευτεί πρώτα τον γιατρό της.

7. Ο θηλασμός είναι εφικτός κάθε ώρα και στιγμή! Μπορεί να γλυτώσει τη νέα μαμά από πάρα πολύ κόπο και χρόνο. Με τον θηλασμό, το γάλα είναι διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή και στην ιδανική θερμοκρασία!

8. Μπορούμε πάντα να συνδυάσουμε τον θηλασμό με το αγοραστό βρεφικό γάλα. Όταν έρθει η στιγμή που θα πρέπει να αποχωριστούμε το μωρό μας για κάποιες ώρες μέσα στην ημέρα, τότε μπορεί να χρησιμεύσει να συμπληρώσουμε τη διατροφή του με βρεφικό γάλα. Είναι όμως καλό να ξέρουμε ότι υπάρχει περίπτωση να μειωθεί η δική μας παραγωγή.

9. Έχουμε επίσης την επιλογή με τη χρήση μίας αντλίας γάλακτος, να κρατάμε το δικό μας γάλα τις ώρες που δεν μπορούμε να θηλάσουμε ώστε να μην χρειαστεί να δώσουμε “συμπλήρωμα”. Το γάλα μπορεί να καταψυχθεί για έως και 8 μήνες σε ειδικά σακουλάκια που πωλούνται στα φαρμακεία και στα καταστήματα με βρεφικά είδη, και να μας βγάλει από τη δυσάρεστη θέση να σταματήσουμε τον θηλασμό αν δεν το θέλουμε. Υπάρχουν λύσεις μηχανημάτων που μπορούμε να έχουμε μαζί μας όπου και αν πάμε.

 

Πηγή

Mommyland.gr

  • Καλωσορίσατε στη χώρα των μαμάδων!

    Στόχος μας, να προσφέρουμε σε όλες τις μαμάδες έμπνευση, δύναμη, γνώση αλλά και να μοιραστούμε εμπειρίες και χρήσιμες πληροφορίες που θα μας συνοδεύσουν σε όλη τη διάρκεια του ξεχωριστού ταξιδιού της μητρότητας!!!

    e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.