Rooming in: Αχώριστοι στο μαιευτήριο

Το rooming in, η διαμονή του βρέφους στο ίδιο δωμάτιο με τη μητέρα του στο μαιευτήριο, θεμελιώνει την πιο δυνατή σχέση της ζωής μας.

Rooming in σημαίνει «συνδιαμονή» του βρέφους στο ίδιο δωμάτιο με τη μητέρα του από την πρώτη κιόλας στιγμή της ζωής του μέχρι την έξοδο από το μαιευτήριο.

Δεν περιγράφει τίποτα περισσότερο από αυτό που ορίζει ο νόμος της φύσης: τη στενή και διαρκή αλληλεπίδραση της μητέρας και του βρέφους κατά τις πρώτες ώρες και μέρες της ζωής του.

Το rooming in εφαρμόζεται και στη χώρα μας στα δημόσια και στα ιδιωτικά φιλικά προς τα βρέφη μαιευτήρια και κερδίζει φανατικές οπαδούς.

Όλο και περισσότερες μαμάδες επιθυμούν να έχουν το μωρό τους μαζί τους στον θάλαμο προκειμένου και με τη βοήθεια των μαιών να εξοικειωθούν με τη φροντίδα και το θηλασμό του νεογνού. Οι ευσυνείδητοι μαιευτήρες και παιδίατροι ενισχύουν την επιθυμία της γυναίκας, καθώς η συγκατοίκηση μαμάς και μωρού στο μαιευτήριο ωφελεί μητέρα και βρέφος.

Το βρέφος:

Νιώθει ασφάλεια και κλαίει λιγότερο σε σχέση με τα βρέφη στις αίθουσες νεογνών, που σπαράζουν στο κλάμα καθώς δεν «νιώθουν» την παρουσία της μητέρας τους, στρεσάρονται με τα κλάματα των άλλων μωρών και δέχονται επαγγελματική χωρίς συναίσθημα περιποίηση, αντί για την ηρεμιστική δράση της μητρικής φροντίδας.

Μαθαίνει πιο γρήγορα να θηλάζει και τρώει όποτε επιθυμεί από το στήθος της μητέρας του.

Τα μωρά που δεν μένουν στο θάλαμο της μαμάς τους έχουν περισσότερες πιθανότητες να τραφούν από τις μαίες και τις νοσηλεύτριες με ξένο γάλα, καθώς τηρείται ένα πρόγραμμα σίτισης που δεν συμπίπτει με τις εξατομικευμένες ανάγκες του βρέφους και την παραγωγή γάλακτος της μητέρας του.

Όταν όμως το μωρό λείποντας από το δωμάτιο της μητέρας θηλάζει μόνο προγραμματισμένα, αναστέλλεται η παραγωγή επαρκούς ποσότητας γάλακτος από τη μητέρα και δημιουργείται μία ανισορροπία, που σαμποτάρει τον μητρικό θηλασμό, ο οποίος είναι καταλυτικός για την υγεία και την ανάπτυξη του παιδιού.

Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατες μελέτες η διατροφή των πρώτων ημερών της ζωής είναι σημαντικός παράγοντας στη διαμόρφωση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η μητέρα:

Συνδέεται αμέσως με το μωρό της και έχει –σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα- λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσει μελαγχολία ή ακόμη και επιλόχεια κατάθλιψη.

Εξοικειώνεται με τις ανάγκες του μωρού της, αποκτά αυτοπεποίθηση και δεν πανικοβάλλεται επιστρέφοντας στο σπίτι με ένα «άγνωστο» μωρό στην αγκαλιά, καθώς έχει μάθει να γνωρίζει τα σημάδια που λένε ότι το παιδί της πεινάει, νυστάζει ή είναι λερωμένο.

Στη σωστή του εφαρμογή το rooming in σημαίνει διαρκή διαμονή του μωρού με τη μητέρα, ώστε να μπορεί εκείνη αλλά και ο πατέρας να αλλάζουν και να πλένουν το μωρό όταν λερώνεται.

Έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να θηλάσει αποκλειστικά, καθώς μυείται στον μητρικό θηλασμό με τη βοήθεια του εκπαιδευμένου προσωπικού και τη διαρκή παρουσία του μωρού στο πλάι της.

Αφοσιώνεται στον ρόλο της, γνωρίζει το μωρό της, προσπαθεί να θηλάσει με επιτυχία χωρίς να έχει κάποιον ειδικό δίπλα της για τις δύσκολες ώρες και τρομάζει με το κλάμα γιατί στο μαιευτήριο σπάνια το άκουγε.

Συμβουλή: Ρωτήστε εάν στο μαιευτήριο που θα γεννήσετε σας δίνεται η δυνατότητα να επιλέξετε rooming in σε όποιας κατηγορίας θάλαμο και αν βρίσκεστε.

Ζητήστε να μάθετε λεπτομέρειες για την πρακτική αυτή και συζητήστε τις επιλογές σας με τον μαιευτήρα σας αλλά και με τον παιδίατρο –εάν τον έχετε ήδη επιλέξει.

Mommyland.gr

  • Καλωσορίσατε στη χώρα των μαμάδων!

    Στόχος μας, να προσφέρουμε σε όλες τις μαμάδες έμπνευση, δύναμη, γνώση αλλά και να μοιραστούμε εμπειρίες και χρήσιμες πληροφορίες που θα μας συνοδεύσουν σε όλη τη διάρκεια του ξεχωριστού ταξιδιού της μητρότητας!!!

    e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.